Teknologi som forandrer liv

Jeg lar meg fascinere av hvordan ny teknologi dukker opp og påvirker livene våre. I 2006 hadde jeg nylig blitt ansatt som IT-rådgiver hos skoledirektøren i Kristiansand. En kollega gjorde meg oppmerksom på en video som viste multitouch på store skjermer. Utrolig spennende, men samtidig så langt borte.

En måned senere holdt jeg mitt første foredrag for alle skolelederne i Kristiansand og snakket om teknologi og skole. Utopi sa mange. Dette kommer vi aldri til å se i bruk i skolene – i alle fall ikke i uoverskuelig fremtid. Et lite år senere så vi allerede multitouch tilgjengelig i forbrukermarkedet og i dag vet alle hva fingre kan utrette på en telefon, et nettbrett eller en digital tavle.

I dag sitter jeg og leser om Elon Musk. Gründeren som revolusjonerte elbilteknologien med Tesla og som har store planer med sin hyperloop som skal kunne frakte ting og mennesker over store avstander på vesentlig kortere tid enn vi bruker i dag.

Modular_prosthetic_limb

Det som imidlertid har imponert meg mest er da jeg lette gjennom ted.com, et av mine favorittnettsteder for foredragsvideo. Der kom jeg for et drøyt år siden over en video som jeg har sett om igjen senere. I videoen forteller Hugh Herr om hvordan man gjennom studier utvikler teknologi og design som er inspirert av naturen. Ved å knytte elektromagnetiske signaler har man klart å knytte menneske og teknologi sammen på måter som gir fantastiske muligheter.

Jeg deler videoen med deg og oppfordrer deg til å se den. Hør gjerne fra deg med en kommentar eller en lenke til teknologi du lar du deg fascinere av? La deg imponere og husk at teknologiske endringer ofte kommer fortere enn vi tror – også til oss i hverdagsliv og skole.

Blogginnlegget er skrevet av Oddbjørn S. Egeland som er skoleleder i Kristiansand og digital rådgiver hos Nyweb.